Over mij

Beren op je pad?

Lisette Schoutens

psycholoog, hypnotherapeut


Mijn drijfveer


Voor mij is het belangrijk om het welbevinden van mijn cliënten en hun kwaliteit van leven in een zo kort mogelijke tijd te doen stijgen. Ik ben daarin erg doelgericht, en kan vaak snel doorgronden waar patronen en klachten hun oorsprong hebben.  


Van jongs af aan had ik de niet te stoppen drijfveer om te willen begrijpen waarom mensen doen wat ze doen (in de breedste zin van het woord). Mijn keuze om psychologie te gaan studeren lag daarmee erg voor de hand. Tijdens mijn studie raakte ik gefascineerd door het verband tussen lichaam en geest en heb ik me gespecialiseerd in de klinische neuropsychologie (afgestudeerd MSc in 1996, Vrije Universiteit Amsterdam). 


Hierna volgde een 25-jarige carrière in het coachen en begeleiden van mensen met vaak complexe problematiek binnen het  forensische kader. In de loop van deze jaren werd ik voortdurend geconfronteerd met de grenzen van de geestelijke gezondheidszorg. Denk dan bijvoorbeeld aan de manier waarop cliënten soms jarenlange gesprekstherapie trajecten volgen, maar altijd weer terugvallen in hun klachten. Ook de manier waarop lichaam en geest als aparte entiteiten werden behandeld, heeft mij altijd verwonderd. Dit heeft geleid tot een 12 jaar lange  persoonlijke zoektocht langs andere, meer effectieve en holistische therapievormen die wel toegang konden verschaffen tot het onderbewustzijn, dat zo'n cruciale rol speelt bij het hardnekkig voortbestaan van psychische (en lichamelijke) problemen. Het pad  leidde o.a. via lichaamswerk, transcendente meditatie, bio-energetica, natuurlijke psychedelica, sjamanisme, reiki, voedingsleer, yoga en kwam uiteindelijk uit bij hypnotherapie. 


Het is erg interessant om te zien dat zeer recentelijk de neuro-wetenschappen (eindelijk) lijken te bevestigen wat intuïtief of vanuit de kennis van 's werelds oudste culturen al bekend was: dat het functioneren van ons brein (en daarmee van het hele lichaam), haar connecties (denk aan: neuroplasticiteit) en zelfs de werking van ons DNA ondergeschikt is aan onze gedachtes (die meer wel dan niet op het onderbewuste niveau opereren). De onderzoeken die de effecten van hypnotherapie onderbouwen stapelen op en in mijn beleving is hypnose een van de meest laagdrempelige therapievormen die schittert in eenvoud: ontspanning, introspectie en directe transformatie via een dialoog met het onderbewustzijn. 


Ik ben graag je gids hierbij.